Gå til indhold

MYTE #4: Alle rokker er dødeligt giftige

Det skal I under dette punkt

FÅ OVERBLIK

Start med at få overblik over de materialer, I har valgt at downloade. Besvar evt. følgende spørgsmål, inden I går videre:

  1. Har i fundet materiale, som bekræfter myten?
  2. Har i fundet materiale, som afkræfter myten?
  3. Er der noget af jeres materiale, der giver modstridende oplysninger?

KONKLUDER

Hvad er det vigtigste budskab i forhold til myten?

  1. Er myten sand eller falsk eller begge dele?
  2. Skriv jeres hovedbudskab ned på en linje

UDVÆLG

I skal nu til at vælge hvilke filmklip, billeder, grafikker mm., I vil bruge i jeres film. I behøver ikke at bruge alle klippene. I skal udvælge dem, som I synes passer bedst til det budskab I gerne vil formidle i filmen. I kan evt. supplere med jeres egne tegninger eller filmklip.

Grafikker

Rokkers morfologi

Rokker er bruskfisk og nært beslægtede med hajer. De har mange ens træk, men ofte er der stor forskel på udformningen. Rokker kan have mellem en og fire giftpigge siddende på deres haler. Piggen varierer i størrelse og er dækket af et lag hud hvori der dannes gift. Der er altså ingen rigtig giftkirtel til stede. Hvis rokken angriber, brister huden og giften frigives i det væv den rammer.

Angrib!

Træder man på en rokke, vil den forsvare sig ved at svinge sin muskuløse hale med giftpiggen opad, så den rammer benet. Det kan være en smertefuld oplevelse for den uopmærksomme.

En verden af rokker

Rokker findes over hele verden, men undgår helst de koldeste egne nær Arktis og Antarktis.


Billeder

Djævlerokke

Diamantpigrokke

Hale på hvidplettet flodpigrokke

Pig fra rokke i sammenligning med kuglepen

Konæserokke bliver fodret i oceanakvariet

Rød pigrokkeunge

Djævlerokke og dykkere

Vestatlantisk pigrokke


Videoer

Opdaget!

Mange rokker ligger nedgravet i sand for ikke at blive set. Men hvis rokken opdages, tager den flugten. Disse små diamantpigrokker er trukket ind på lavt vand for at undgå rovdyr. Hvis man går en tur i vandkanten, hvor der lever pigrokker, kan man komme til at træde på dem. Et sådan angreb vil få rokken til at svinge halen og prøve at ramme med piggen.

Blide kæmper

Med et vingefang på op til næsten 7 meter er djævlerokken den største rokkeart, der findes. Men trods den enorme størrelse spiser djævlerokker bitte små dyr, når de filtrerer vandet for plankton. De er beslægtede med konæserokker og ørnerokker, som kan ses på Den Blå Planet. Men i modsætningen til konæserokker og ørnerokker er djævlerokkernes haler korte og piggen er fraværende.

Flodens skræk

Det er kun få steder i verden, hvor der findes rokker i ferskvand. Men i det tropiske Sydamerika finder man rokker i søer og floder, hvor der også lever piratfisk. De hvidplettede flodpigrokker ligger ofte gravet ned i bunden og kan være svære at få øje på. Man kan derfor let komme til at træde på dem. Det siges at menneskene, der lever i samme område, er mere mange for et sammenstød med rokkerne end med piratfiskene.

En verden af rokker

Der findes næsten 500 arter rokker på verdensplan. Nogle lever omkring koralrev, nogle ved bunden og andre i det åbne vand. De fleste rokker holder sig fra mennesker, men nogle kan være nysgerrige over for dykkere og snorklere. På Den Blå Planet er rokkerne vant til dykkere i akvarierne både, når der skal gøres rent, men også fordi fodringen nogle gange foregår nede på bunden.