Gå til indhold

MYTE #6: Hajer kan lugte en dråbe blod i en svømmehal

Det skal I under dette punkt

FÅ OVERBLIK

Start med at få overblik over de materialer, I har valgt at downloade. Besvar evt. følgende spørgsmål, inden I går videre:

  1. Har i fundet materiale, som bekræfter myten?
  2. Har i fundet materiale, som afkræfter myten?
  3. Er der noget af jeres materiale, der giver modstridende oplysninger?

KONKLUDER

Hvad er det vigtigste budskab i forhold til myten?

  1. Er myten sand eller falsk eller begge dele?
  2. Skriv jeres hovedbudskab ned på en linje

UDVÆLG

I skal nu til at vælge hvilke filmklip, billeder, grafikker mm., I vil bruge i jeres film. I behøver ikke at bruge alle klippene. I skal udvælge dem, som I synes passer bedst til det budskab I gerne vil formidle i filmen. I kan evt. supplere med jeres egne tegninger eller filmklip.

Grafikker

Hajens syv sanser

Hajer har de samme sanser som mennesker. Men de har også to ekstra sanser - sidelinjesansen og den elektriske sans. Det gør dem endnu mere effektive og succesfulde som havets toprovdyr. Selvom man ikke lige kan se det, har hajer også indgange til indre ører. Hajer kan altså også høre.

Ægte sporhunde

Hajers lugtesans er ekstra skærpet, da den indre del af næsen består at et stort antal lameller, der øger overfladen. På denne store overflade sidder et utal duftreceptorer til at opfange selv meget svage duftspor i vandet.

Skarpe sanser

Hajer bruger alle deres syv sanser når de skal finde og jage et bytte. Men de forskellige sanser kan registrere indtryk over forskellige afstande.


Billeder

Sorttippet revhaj

Zebrahaj

Næse, mund og lorenzinske ampuller hos koralrødhaj

Øje hos småplettet rødhaj

Hvidhaj angriber

Hammerhaj

Næse, mund og lorenzinske ampuller hos zebrahaj

Forrest: brunbåndet bambushaj. Bagerst: epaulettehaj


Videoer

Zebrahaj på jagt

Zebrahajen ses ofte liggende blandt koraler i kystnære områder. Zebrahajen har en meget lang halefinne, som næsten måler halvdelen af dens kropslængde. Når den går på jagt, bugter den sig af sted nærmest som en ål. Som dykker kan man være heldig at se den bore sig ind i koralrevner for at finde bløddyr, krebsdyr, småfisk og endda havslanger.

En god metaldetektor

Hammerhajens hoved kan sammenlignes med en metaldetektor. Når hammerhajen cirkler hen over bunden, kan den mærke elektriske signaler fra nedgravede fladfisk fordi, den har en elektrisk sans. Sanseorganerne til den elektriske sans findes hovedsageligt på undersiden af hovedet og kaldes Lorenzinske ampuller. Alle hajer har Lorenzinske ampuller. Men hammerhajer menes at have en særlig god evne til at mærke elektriske signaler på grund af deres mærkværdige hovedform. Hammerhajens hovedform er bredere og fladere end hos andre hajer og har dermed en større overflade med flere Lorenzinske ampuller. Hammerhajens hoved er derfor en større ”metaldetektor”.

Syv supersanser

Hajer har syv super sanser! Udover at have en god hørelse, en fremragende lugtesans, et godt syn, følesans og fintfølende smagssans, har hajer to ekstra sanser. En sidelinjesans, som kan mærke trykbølger fra omgivelserne og andre fisk samt en elektrisk sans, som kan opspore skjulte byttedyr.

Det lugter!

Forskere har i mange år undersøgt hajers lugtesans. Det er blevet påvist at hajer reagerer på så små opløsninger som 1 del duft til 10 milliarder dele vand. Men forskningen i hajers lugtesans har især fokuseret på, hvilke dufte som hajerne ikke kan lide og på den måde kan bruges som afskrækningsmiddel. Man har dog endnu ikke fundet et effektivt duftstof til afskrækning.