Gå til indhold

MYTE #1: Hajer æder mennesker

Det skal I under dette punkt

FÅ OVERBLIK

Start med at få overblik over de materialer, I har valgt at downloade. Besvar evt. følgende spørgsmål, inden I går videre:

  1. Har i fundet materiale, som bekræfter myten?
  2. Har i fundet materiale, som afkræfter myten?
  3. Er der noget af jeres materiale, der giver modstridende oplysninger?

KONKLUDER

Hvad er det vigtigste budskab i forhold til myten?

  1. Er myten sand eller falsk eller begge dele?
  2. Skriv jeres hovedbudskab ned på en linje

UDVÆLG

I skal nu til at vælge hvilke filmklip, billeder, grafikker mm., I vil bruge i jeres film. I behøver ikke at bruge alle klippene. I skal udvælge dem, som I synes passer bedst til det budskab I gerne vil formidle i filmen. I kan evt. supplere med jeres egne tegninger eller filmklip.

Grafikker

50 % af alle hajangreb på mennesker...

...kommer fra hvidhajen, tigerhajen og tyrehajen

100 millioner hajer...

...bliver hvert år slået ihjel af mennesker (cirka tal)!

En verden af hajer

Hajer er vidt udbredt på jorden, de findes i alle verdenshave, helt fra kystområderne til dybhavet. Sandsynligheden for at møde en haj under en svømmetur er dog ganske lille, da hajer generelt er meget sky.

Hajangreb på verdensplan

Cirkeldiagrammet viser den geografiske fordeling over antallet af hajangreb 2012. I USA var der 53 personer, der blev angrebet af hajer.

Verdens 10 farligste dyr

Mange mennesker er bange for hajer og på verdensplan slår hajer i gennemsnit 6 personer ihjel om året. Men til sammenligning bliver flere slået ihjel af bjørne og gopler! De dyr, der er ansvarlig for flest menneskers død er malariamyggen. Omkring 2 millioner personer dør hvert år af sygdommen malaria, som malariamyggen overfører, når de stikker et menneske.


Billeder

Hvidhaj angriber

Småplettet rødhaj

Småplettet rødhajunge

Sorttippet revhaj

Hvalhaj

Turister ansigt til ansigt med hvidhaj

Wobbegong

Hammerhajer i oceanakvariet


Videoer

Hajer på bunden

Hajer kan se meget forskellige ud. Ofte forbinder mennesker hajer med den karakteristiske hajtype, som vi kender bedst fra film og medier i form af den store hvide haj. Men især mange bundlevende hajer ser helt anderledes ud bl.a. zebrahajen, som ses her i klippet, bambushajen og wobbegongen.

Føden på bunden

Mange bundlevende hajer er aktive om natten, hvor de søger føde mellem korallerne. I ly af mørket sniger epaulettehajen sig ind på små krebsdyr og fisk. Men når det er mørkt kan den ikke bruge synet til at finde frem til byttet. I stedet for bruger den andre sanser, som er specielt godt udviklet til at opspore byttet – lugtesansen og den elektriske sans.

Det skjulte bytte

Hajer er specialister i at opspore byttedyr med deres avancerede sansesystem. Fx kan de opspore fladfisk og andre byttedyr, som ligger gravet ned under sandet ved hjælp af en særlig elektrisk sans. Men de kan også høre fisk, som er i nød og lugte fiskeblod på lange afstande fra fisk, som er kommet til skade.

Hammerhaj angriber

Hammerhajer angriber ved at cirkle omkring byttet og derefter lave en pludselig manøvre, hvor de hurtigt bider til byttet. De flænser og rusker byttet med deres skarpe tænder ved at kaste hovedet fra side til side. Det er dog sjældent hammerhajer, som står bag angreb på mennesker. Det er oftest hvidhajer, tyrehajer og tigerhajer. De fleste mennesker, som bliver angrebet af hajer, er surfere. Når en surfer ligger på maven på sit bræt og padler med arme og ben, ligner det til forveksling en såret sæl, som ligger og plasker i overfladen. Især set fra hajens synsvinkel, når den kigger nede fra det mørke dyb op mod den lyse himmel. Derfor mener flere forskere, at de mange hajangreb skyldes, at hajer simpelthen forveksler surfere med sæler.